Η προσεδάφιση στον Άρη,απο το ρομπότ Curiosity HDΣε λιγότερο από εικοσιτέσσερις ώρες από τη στιγμή που προσεδαφίστηκε στον Άρη, το ρομπότ Curiosity έχει ήδη αποστείλει υπέροχες φωτογραφίες τόσο κατά τη διαδικασία καθόδου του όσο και από το περιβάλλον του κόκκινου πλανήτη.

Στις ώρες που θα ακολουθήσουν μέλημα των ειδικών επιστημόνων και του τεχνικού επιτελείου μηχανικών της NASA θα είναι η επαλήθευση της ορθής λειτουργίας των προηγμένων οργάνων απευθείας επικοινωνίας με τη γη, με τα οποία είναι εξοπλισμένο το Curiosity.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Τζένιφερ Τρόσπερ, μίας εκ των υπεύθυνων της αποστολής Mars Science Laboratory, η πρώτη μέρα του ρομπότ στον πλανήτη, η οποία φέρει την κωδική ονομασία Sol 1, θα είναι αφιερωμένη στη διεξαγωγή μίας σειράς από ελέγχους των οργάνων της.

Το πιο εντυπωσιακό όμως κομμάτι του μέχρι τώρα ταξιδιού του Curiosity είναι οι φωτογραφίες που έφτασαν στο διαστημικό σταθμό της Πασαντίνα, όπως λόγου χάρη η υπέροχη πανοραμική εικόνα του όρους Σαρπ, μπροστά στο οποίο προσεδαφίστηκε το ρομπότ.

Η εικόνα δείχνει μία απέραντη επίπεδη έκταση, στο βάθος της οποίας υψώνεται επιβλητικό το ύψους 5.000 μέτρων όρος, στο οποίο θα «σκαρφαλώσει» τους επόμενους μήνες το Curiosity προκειμένου να αναλύσει τους βραχώδεις όγκους του, ορισμένοι εκ των οποίων είναι ηλικίας 1.000.000 ετών.

Σύμφωνα με τον Τζόι Κρισπ, έναν από τους επικεφαλής της αποστολής, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε με ακρίβεια αν το λευκό χρώμα του όρους οφείλεται στο χιόνι που το σκεπάζει ή είναι αποτέλεσμα χρωματικής αλλοίωσης λόγω της ασπρόμαυρης φωτογραφίας.