Δεν θα απογειωθούν τελικά γερμανικά Euro Hawks

απογειωθούν τελικά γερμανικά Euro Hawks, apogeiothoun telika germanika Euro Hawks

Δεν θα απογειωθούν τελικά γερμανικά Euro Hawks

Η Γερμανία αποφάσισε να κάνει πίσω στην αγορά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τα γερμανικά Euro Hawks .

Κλειδί για την κίνηση αυτή αποτέλεσε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Αεροπορίας να μην δώσει πιστοποίηση για τα αεροσκάφη αυτά παρά μόνο για υπερπτήσεις σε ερημικές περιοχές, στην περιοχή των πόλων ή των ωκεανών, επειδή δεν διαθέτουν σύστημα αποφυγής σύγκρουσης που θα προστατεύει τα υπόλοιπα αεροπλάνα. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση γνώριζε τα προβλήματα από το 2011, ωστόσο επέλεξε να παραπλανήσει τους πολίτες.

«Αν το κόστος ξεφύγει από τον έλεγχο, προτιμούμε την έξοδο κινδύνου. Είναι καλύτερο να έχουμε ένα τέλος με τρόμο παρά τρόμο χωρίς τέλος. Και θα δώσουμε περισσότερες εξηγήσεις», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέ, μιλώντας στη Μπούντεσταγκ.

Το κόστος του προγράμματος κατασκευής υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και η Γερμανία έχει ήδη δαπανήσει 508 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση του.

Η γερμανική κυβέρνηση δαπάνησε μάλιστα 40 εκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό της αεροπορικής βάσης Γιάγκελ στην οποία επρόκειτο να σταθμεύσουν τα αεροσκάφη αυτά.